в-к Лечител
в-к Лечител
 

Какво е магията?

Брой: 47, 20 ноември 2008 - РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

Напоследък обществото ни е обзето от мания по магиите. Всеки твърди, че на него самия или на негов близък е направена магия. Високотиражни вестници пишат за магии срещу известни политици, телевизионни канали предават с часове за правене и разваляне на магии. В този брой се опитваме да обясним същността, корените на това явление. 

     Произходът на названието Магия идва от гръцките думи Магос (Магьосник) и Магейа (Магия), които от своя страна произлизат от по-древните персийски изрази Мог, Мег и Маг, означаващи "Жрец", "Мъдрец" и "Великолепен". 
     Магията е изкуството да се работи със силите на Природата, за да бъдат предизвикани промени в съответствие с Волята. Истинската Магия се разкрива само пред онзи, който работи правилно с природните сили. Ние се превръщаме в истински Магове, когато осъзнаваме естествените енергии на Земята, Водата, Огъня, Въздуха и Етера, създавайки своята Магия в хармония с цялата природа. 
     Целта на Магията като окултен Път е да се достигне съвършенството, но това едва ли е възможно в рамките на едно прераждане, то постепенното усъвършенстване на човека в редица последователни инкарнации е съвсем реална задача. Магията се дели на два основни раздела: теоретична и практическа. Теоретичната магия се занимава с общата теория на магическите операции. Практическата магия представлява изкуството да се въздейства чрез волята върху еволюционните процеси на живите природни сили. Теоретичната магия дава основата на Практическата магия, която от своя страна се занимава с реализацията на магическите принципи на практика. От незапомнени времена в Близкия и Далечния изток висшето познание на законите на природата било считано за магическо умение, чиято същност до голяма степен се асоциирала както с точните науки - астрономия, математика, геометрия, химия, физика, така и с хуманитарните дисциплини - философията, теологията и религията. Носителите на това знание, пазено в дълбока тайна, били жреците Маги, наричани още Посветени. Поради това най-популярните изследователи на теорията и практиката на Магията я определят като "традиционна наука за тайните на Природата, създадена от Магите". 
     Именно затова от древността до наши дни Магията е представлявала интерес, както за хората на политиката, изкуството и науката, така и за обикновения човек. Тя била обект на изследване и анализ от страна на историци, антрополози, социолози, медици, психолози и други представители на академичната наука. Към някои нейни страни проявявали интерес и специалисти от областта на точните науки - математици, физици и химици. Сред широките народни маси Магията била обект на изучаване и практикуване от шамани, гадатели, народни лечители, енерготерапевти, майстори по бойни изкуства и др. Тук говорим за онази точка, в която Наука и Магия неизбежно се преплитат. От тази гледна точка Магията може да се определи като наука за непознатото, която приема фактите, без да ги обяснява докрай; официалната наука пък обяснява фактите, без да ги използва докрай. В зависимост от предназначението си и целите, за които се използва, Магията се дели на три основни категории: 
     - Бяла магия; 
     - Черна магия; 
     - Сива магия. 
     Според средствата, с които си служи, Магията бива два типа: 
     - Висша магия (Магическо изкуство; Магическа наука); 
     - Низша магия (Магическо умение). 
     Бялата магия е науката и изкуството, чието използване е подчинено на добри, благородни цели. 
     Черната магия е науката и изкуството за постигането чрез магически средства на низки, зловредни цели. 
     Сивата магия е науката и изкуството за постигане на определено лични цели, насочени към задоволяване на персонални желания и потребности в материалния свят. Тя представлява междинен вариант на Черната и Бялата магия. 
     Низшата (или практическата) магия се нарича още и Магическо умение. Тя представлява сравнително широко разпространена фолклорна магическа практика, насочена към постигането на утилитарни цели. Възникнала е в миналото, главно сред селските жители, занимаващи се с тежък физически труд и обитаващи ниските земи в подножието на феодалните замъци, които били разположени предимно на по-високи хълмове . 
     Висшата магия, или както се нарича още, Магическото изкуство, е Магията на градското население - занаятчии, търговци и аристокрация. В Средновековието обикновено градовете били застроявани на възвишения в близост до източници на прясна вода. Техните обитатели били по-образовани и просветени в сравнение с неуките селски жители и при тях съществували по-благоприятни условия за метафизични занимания. Магът извлича от своето подсъзнание и от универсалното свръхсъзнание сили и енергии, недостъпни за простосмъртните. Магията предоставя практически методи за навлизане в областта на Свръхсъзнанието. Казано с прости думи, Свръхсъзнанието е нещо като библиотека или видеотека на колективния човешки психологически опит, склад на генетичната памет на човешката цивилизация. В областта на Свръхсъзнанието се крият много тайни за миналото на човека, неговия произход и същност. Окултната наука е създала емпирично свои методи за проникване в тази област. Доколко тези методи са научни или не, може да се спори, но именно в подобни спорове се ражда истината. 
     В обобщение може да се каже, че Магията днес, както и в миналото, представлява мощно практическо средство, което се използва в зависимост от духовната зрелост на практикуващите за различни, понякога коренно противоположни цели.
Александър ТОМОВ-син

Бележка на редакцията
В началото на следващия месец ще излезе новото списание Лечител. В него ще научите подробности за черната и бялата магия. Какви са маговете и магьосниците - черни, сиви или бели, и как можем да се предпазим от магии.



Брой: 47, 20 ноември 2008
 
 
Продукти
 
Витатабс холин
 
Витатабс Пробиотик + пребиотик
 
ГИНКО БИЛОБА БИО 300 mg
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД